Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten
Zoeken in Voedingstesten.nl via Google
 
 
 
 

In deze twee tabellen een kort overzicht van bronnen en functies van mineralen in voeding. Voor algemene informatie: Mineralen.

 

Mineraal

Belangrijke bronnen (in willekeurige volgorde)

Calcium Melk, yoghurt, kaas, vlees, groenten en fruit.
Chloor Keukenzout.
Chroom Groenten, fruit, volkorenbrood, vlees, vis, kaas, granen en bier.
Fosfor Melk, vis, vlees en volkorenbrood.
Fluor Fluoride houdend kraanwater, zeevis en thee.
Jodium Vis, mosselen en tafelzout met jodium.
Koper Groenten, volkorenbrood, vlees, vis, rozijnen en fruit.
Magnesium Sojabonen, noten, volkorenbrood, groene groenten en vis.
Mangaan Volkorenbrood, groene bladgroenten, peulvruchten, noten en rijst.
Molybdeen Brood, groene groenten, sojabonen, melk en peulvruchten.
Natrium Keukenzout.
Selenium Vis, vlees, volle granen en noten en zaden.
IJzer Groene groenten, volkorenbrood, vlees, vis en appelstroop.
Zink Vlees, vis, melk, volkorenbrood, aardappels, rijst en muesli.
 
 
 

Mineraal

Belangrijkste functies

Calcium Sterke botten, tanden en zenuwstelsel.
Chloor Osmotische waarde van de bloed-en weefselvloeistof.
Chroom Koolhydraatverbranding.
Fosfor Is nodig voor de beenderen en het gebit. Bestanddeel van ATP.
Fluor In het beenweefsel en ook in tandbeen en in het tandglazuur.
Jodium Is nodig voor de aanmaak van de schildklierhormonen.
Koper IJzeropname en energiestofwisseling.
Magnesium Nodig bij vele processen.
Mangaan Is van belang voor een groot aantal enzymen.
Molybdeen Verwijdering afvalproducten. IJzerhuishouding.
Natrium Osmotische waarde van de bloed-en weefselvloeistof.
Selenium Stimuleert het immuunsysteem. Vertraagt het verouderingsproces.
IJzer Zuurstoftransport.
Zink Afweersysteem en koolhydraatverbranding.

 
 
Aangepast zoeken
 
 
 
 
Start: December 2010  Laatst gewijzigd op: